We gaan het zelf doen!

Dit jaar gaan wij als docenten Frans de examenbesprekingen zelf organiseren voor onze collega’s!

Waarom dit initiatief?

Al jaren is er gedonder rondom de examens Frans. Eindexamens waren ondoenlijk lang, te ingewikkeld of er zaten fouten in. Het hoogtepunt was wel de koe in de rode jurk in het HAVO-examen van 2017. We hopen dat er dit jaar echt goede examens Frans komen zodat alle leerlingen een eerlijke kans hebben.

Wanneer er veel gedoe is over de eindexamens zijn goede en toegankelijke besprekingen met collega’s in het land erg belangrijk. Ook hierover is aardig wat te doen geweest.

Examenbesprekingen worden georganiseerd door de vakverenigingen, voor Frans Levende Talen sectie Frans. In 2018 wilde onze vakvereniging geen examenbesprekingen organiseren, er zou geen vraag naar zijn. Pas na aandringen van het CvTE werden toch bijeenkomsten gehouden voor VMBO en HAVO, voor het VWO was het al te laat. In 2019 (na dramatische examens) was er vooruitgang en werden examenbesprekingen georganiseerd, enkel toegankelijk voor docenten Frans die op persoonlijke titel lid zijn. Het verslag werd overigens niet openbaar gemaakt. Over de hele gang van zaken is toen een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Na een jaar zonder eindexamens gaan we op voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Toch blijkt het nodig dat we wederom in actie komen voor ons vak. Wij nemen, als docenten Frans, de eindexamenbesprekingen over. Voor ons is het namelijk van belang dat alle docenten Frans hun stem over de examens kunnen laten horen en hierover in gesprek kunnen met collega’s uit het land.

2 gedachten over “We gaan het zelf doen!

  1. Ik ben geen leraar Frans [verre van…] maar wat een rare vertoning dit! Dat leraren Frans er kennelijk met hun vakvereniging onderling niet gewoon uit kunnen komen hoe die besprekingen op een voor iedereen bevredigende wijze te organiseren. Ik heb geen flauw benul wat hier precies speelt en wie hier ‘schuldig’ aan is -en dat wil ik eigenlijk liever niet weten ook, eerlijk gezegd-, maar dit is een blamage die m.i. negatief uitstraalt naar het beeld van de hele beroepsgroep. Een slechte zaak!

    Like

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag